U maakt gebruik van een oude browser Upgrade uw browser om gebruik te kunnen maken van onze webshop.
Cookies zij uitgeschakeld! Schakel cookies in uw browser in om te kunnen bestellen via deze website.
Afrekenen › Verder winkelen ›
Niet gevonden wat u zoekt?
Bel: 033 277 0568

BHV nieuws

Oktober 2016 - Overleving na hartstilstand ruim verdubbeld

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren negentig was de overlevingskans 9 procent, inmiddels is dit opgelopen tot gemiddeld 23 procent.

Dat blijkt uit onderzoek naar reanimatie van de Hartstichting.

De stichting heeft de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in kaart gebracht. Om directe reanimatie te stimuleren komt de Hartstichting maandag ook met een nieuwe app, waarop oefeningen en instructievideo's staan.

Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed.

'Bemoedigend'

Directeur Floris Italianer van de stichting noemt de overlevingscijfers 'uiterst bemoedigend'. Het werven van zogenoemde burgerhulpverleners is volgens hem heel belangrijk.

''In een jaar tijd hebben we ruim 50.000 burgerhulpverleners geworven. Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale zes minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten.''

BRON: NU.nl en Hartstichting

Juli 2016 - RIVM krijgt veel vragen over nieuw tekenvirus

Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende. Onlangs werd op de Sallandse Heuvelrug het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen in teken. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

Teken-encefalitis

Een infectie met het TBE-virus verloopt meestal zonder klachten, maar het TBE-virus kan na een griepachtig ziektebeeld, een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen (meningo-encefalitis) veroorzaken. Teken dragen het virus over van dier-naar-dier en soms naar de mens. De ziekte staat ook bekend als FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) en Tick Borne Encephalitis. Als mensen wel ziek worden, verloopt dat meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder klachten. Bij een klein aantal mensen met een infectie kan daarna hersen(vlies)ontsteking ontstaan vaak met ernstige hoofdpijn en hoge koorts. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Er is geen behandeling voor een hersen(vlies)ontsteking door TBE-virus. Meestal herstelt de patiënt volledig. Het RIVM adviseert medisch specialisten om bij patiënten met een hersen(vlies)ontsteking  en een recente tekenbeet voortaan ook aan teken-encefalitis te denken.

Voorkom tekenbeten

Het TBE-virus wordt door tekenbeten overgedragen. Het is dan ook belangrijk om tekenbeten te voorkomen, vaak te controleren op tekenbeten en teken dan direct te verwijderen.

TBE-virus in teken

Het RIVM heeft reeën onderzocht op aanwezigheid van antistoffen tegen het TBE-virus. Een klein deel van de reeën was positief, met name op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen en in een paar teken werd het TBE-virus aangetroffen. Nu is er een besmette teek ontdekt na een wandeling op de Utrechtse heuvelrug. Samen met andere organisaties onderzoekt het RIVM de verspreiding van het TBE-virus in Nederland en hoe groot de kans is om een infectie op te lopen. 

BRON: NOS en RIVM

April 2016 - Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016

De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn ontwikkeld met medewerking en goedkeuring van het College van Deskundigen van Het Oranje Kruis, het Medisch Comité van Het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). 
 
Deze richtlijnen vormen het kader voor de eindtermen en het lesmateriaal van Het Oranje Kruis, Het Rode Kruis en het NIBHV. Als uitgangspunt is genomen dat de te verlenen Eerste Hulp (EHBO) altijd gericht moet zijn op de meerwaarde voor het slachtoffer.
 
De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 vindt u hier.
De lesstof zal worden aangepast aan de nieuwe richtlijnen. De lesstof zal in het seizoen 2016-2017 beschikbaar zijn.
 

Maart 2012 - Verbandmiddelen over de datum?

Heb je je altijd al afgevraagd waar de verbandmiddelen naartoe gaan welke over datum zijn? Lees dan het artikel uit Wings of Support hieronder van Jan Oosterhout over zijn EHBO lessen op de Filipijnen en hoe de verzamelde verbandmiddelen van Ehabo Preventie daar aan bij hebben gedragen. 
Lees hier het hele artikel